Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-09@06:40:23 GMT

روش‌های نوین درمان تومورهای مغزی

تاریخ انتشار: ۱۰ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۷۱۵۳۸

روش‌های نوین درمان تومورهای مغزی

در دو دهه اخیر تحول شگرفی در درمان تومور مغزی رخ داده که هم به افزایش طول عمر بیماران و هم به بهبود کیفیت زندگی آن‌ها کمک شایانی کرده است.

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام وب‌سایت طبیب خوئی، تلاش برای کاهش آسیب بافتی در زمان عمل جراحی، امکان برداشتن حجم بیشتری از تومور حین عمل، روش‌های پرتودرمانی پیشرفته برای عدم آسیب به بافت مغزی سالم، داروهای شیمی‌درمانی جدید و درمان‌های حمایتی تکمیلی مثل گفتاردرمانی، کاردرمانی و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. همه در این جهت گام برمی‌دارند.

شاید بتوان چالش‌برانگیزترین تومور مغزی را بدخیم‌ترین تومور یعنی گلیوبلاستوم دانست. این تومور از محدوده قابل‌ مشاهده در ام آر آی و در زمان عمل فراتر رفته و سلول‌های آن به قسمت‌های دیگر مغز منتشر می‌شود و به این دلیل فرد مبتلا قطعاً پس از جراحی نیازمند درمان‌های تکمیلی مثل پرتودرمانی و شیمی‌درمانی خواهد بود حتی اگر تمام توده به‌طور کامل برداشته‌ شده باشد. خوشبختانه داروی موثر شیمی‌درمانی برای این بیماران با نام تمودال به‌صورت خوراکی مصرف می‌شود و معمولا نیازی به بستری بیمار نیست.

در مورد تکنیک‌های جدید پرتودرمانی در ادامه صحبت خواهد شد اما درباره جراحی این تومور بدخیم باید گفت که برخلاف تصور ما در یک دهه قبل، برداشتن حجم بیشتری از تومور در زمان جراحی مهم‌ترین عامل تعیین‌کننده نتیجه درمان است. برای دستیابی به این هدف، میکروسکوپ‌هایی با قابلیت‌های جدید مثل امکان تزریق مواد فلورسئین که در زمان جراحی سبب رنگ گرفتن قسمت‌های دچار تومور در مغز می‌شوند، انجام جراحی بیدار برای کنترل عملکرد تکلم بیمار تا بتوان حجم بیشتر از تومور را بدون آسیب عصبی برداشت، دستگاه ناوبری (ناویگاسیون) که برای پیداکردن دقیق محل تومورهای کوچک کمک‌کننده است، مونیتورینگ عصبی حین عمل برای کنترل عملکرد حرکتی اندام‌ها، سونوگرافی حین عمل که می‌تواند بقایای تومور که از چشم دورمانده‌اند را پیدا کند و حتی ام آر آی در اتاق عمل که به‌صورت دقیق‌تری در جهت اطمینان از تخلیه کامل تومور اطلاعات به دست می‌دهد همگی در سال‌های اخیر نقش پررنگ‌تری پیداکرده‌اند.

«گلیوم‌های درجه پایین» از تومورهایی هستند که بدخیم نبوده اما ممکن است با گذر زمان تبدیل به بدخیمی شوند. به این دلیل برخلاف سال‌های قبل امروزه اگر محل تومور اجازه جراحی با خطر قابل‌ قبول را بدهد، حتما جراحی توصیه می‌شود و کنترل سالانه بیمار برای بررسی رشد یا عدم رشد آن دیگر اقدام منطقی نیست.

از سوی دیگر «مننژیوم‌ها» عموما خوش‌خیم هستند و بررسی‌های سال‌های اخیر ثابت کرده‌اند که بسیاری افراد بدون اینکه اطلاع داشته باشند سال‌های سال با یک مننژیوم کوچک داخل جمجمه خود زندگی می‌کنند و در حال حاضر می‌توان گفت برای مننژیوم‌های کوچکی که در صورت رشد خطرناک نیستند، اثر فشاری روی مغز ندارند و در ام آر آی سالیانه رشد آن‌ها دیده نشده، برخلاف گلیوم‌های درجه پایین، تحمیل خطر جراحی اقدام صحیحی نیست. در مورد مننژیوم‌هایی که نیاز به عمل پیدا می‌کنند، استفاده از تجهیزات پیشرفته کنونی مثل میکروسکوپ‌هایی با قابلیت‌های متفاوت، آندوسکوپ قاعده جمجمه و مونیتورینگ حین عمل، خطر جراحی را گرچه به‌طور کامل از بین نبرده اما به‌طور قابل‌توجهی کاهش داده است.

معرفی آندوسکوپ قاعده جمجمه تحولی بزرگ در جراحی تومور هیپوفیز ایجاد کرده است. به‌این‌ترتیب امکان خارج کردن کامل تومور از طریق بینی با کمترین آسیب به‌ظاهر فرد و عناصر بینی و درعین‌حال دید بهتر و کامل‌تر در زمان جراحی فراهم شده. آندوسکوپ مغز هم برای جراحی برخی تومورهای کوچک‌مغزی ابداع پرکاربردی است که سبب کوتاه‌شدن زمان و میزان برش و آسیب بافتی عمل جراحی می‌شود.

روش‌های رادیوتراپی مختلفی در سال‌های اخیر معرفی‌شده‌اند مثل «گامانایف» و «سایبرنایف» که بیشتر در مورد تومورهای خوش‌خیم کاربرد دارند و بیمار به‌جای مراجعه چند ده‌روزه به مرکز پرتودرمانی، فقط در یک روز اشعه لازم برای کنترل بیماری به تومور تابانیده شده و از آسیب بافت‌های مجاور پرهیز می‌شود. تکنیک جدید "IMRT" روشی پیشرفته برای پرتودرمانی تومورهای خوش‌خیم و بدخیم است که سبب به حداقل رساندن آسیب اشعه در زمان رادیوتراپی می‌شود. البته هر کدام از این روش‌ها محدودیت‌های خاص خود را نیز دارند و نمی‌توان از آن‌ها در تمام بیماران استفاده کرد.

در پایان باید گفت در تمام دنیا با تمرکز بیشتر روی درمان گلیوبلاستوم، تلاش برای ارائه روش درمانی متفاوت وجود دارد؛ مانند ژن‌درمانی، استفاده از سلول‌های بنیادی، استفاده از ویروس‌های حاوی مواد شیمی‌درمانی و مشابه آن‌که متأسفانه هنوز به حد قابل‌قبولی از موفقیت در درمان نرسیده‌اند و تاکنون در مطالعات انسانی تحولی را نشان نداده‌اند و از سوی دیگر عوارضی هم بر ایشان می‌توان متصور شد که گاهی از خود بیماری پردردسرتر هستند؛ اما بعضی از بیماران به دلیل تبلیغات ناصحیح برخی مراکز و البته گروهی هم به‌صورت داوطلبانه برای شرکت در پروژه‌های تحقیقاتی این نمایش را انتخاب می‌کنند.

دکتر طبیب خوئی

جراح مغز و اعصاب

هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران

علاقه‌مندان جهت تعیین وقت قبلی می‌توانند با شماره‌های ۸۸۴۸۶۸۸۷-۰۹۱۲۰۷۰۱۰۸۰ تماس بگیرند.

انتهای رپرتاژ آگهی

منبع: ایسنا

کلیدواژه: تومور مغزی درمان تومور مغزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۷۱۵۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جراحی زیر نور ماه، خواب در تابوت و تاراجِ شأن انسان/اینجا رفح است

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، صهیونیست‌ها حملات خود به گذرگاه رفح واقع در مرز غزه و مصر را که مدت‌ها درباره آن پروپاگاندا کرده بودند، آغاز کرده‌اند و براساس اعلام صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، ورود کمک‌ها و اقلام حیاتی از این گذرگاه دیگر ممکن نیست!

سازمان ملل اعلام کرده که گذرگاه رفح به همراه گذرگاه کرم ابوسالم عملاً بسته شده است. به گفته «صندوق نجات کودکان»، کامیون‌های حامل دارو، تجهیزات و سوخت از روز یکشنبه قادر به عبور از این گذرگاه‌ها نیستند.

جیمز اِلدر، سخنگوی یونسیف نیز گفته است: «اوضاع آب آشامیدنی کاملاً وخیم است. مردم روزشان را با تنها یک لیتر آب سر می‌کنند؛ رقمی که هر متر و معیار اورژانسی و اضطراری مقابلش رنگ می‌بازد!»

وی افزود: برای هر عدد دوش استحمام، حدود ۳ هزار و ۵۰۰ نفر صف کشیده‌اند و در طول روز منتظر می‌مانند تا بلکه نوبت‌شان شود. اقلامی از جمله دارو و سوخت برای بیمارستان‌ها باید روزانه وارد شود تا پزشکان بتوانند این تئاتر وحشت را زیر نور جراحی کنند!

در طول هفت ماه گذشته، تنها بخش کوچکی از آنچه مورد نیاز است، اجازه ورود داشته اما حالا شرایط رو به وخامت گذاشته است.

الدر تاکید کرد: در دو روز اخیر، هیچ چیزی وارد نشده است. بمباران ادامه دارد و به معنای واقعی مردم از همه چیز از جمله «شأن انسانی» محروم شده‌اند. حملات اسرائیلی‌ها در رفح در جایی انجام می‌شود که تمام کمک‌ها از آن وارد می‌شد!

اکثر مردم در غزه از طریق دستگاه آب‌شیرین‌کن به آب دسترسی دارند و به گفته الدر، «پس از تحلیل منبع سوخت و انفجار لوله‌های انتقال، تنها یک دستگاه فعال است! رفح که هم‌اکنون شهر کودکان لقب گرفته و پیشتر حدود ۳۰۰ هزار نفر را در خود جای داده بود، حالا حدود ۱.۴ میلیون نفر را در آغوش گرفته است. همه در چادر هستند و گوش‌به‌گوش هم در شرایطی بسیار بسیار دشوار زندگی می‌کنند. هر شب بمباران است. من تجربه‌اش را دارم، وقتی در رفح می‌خوابید، مثل این است که در تابوت دراز کشیده‌اید!»

تصاویر ویدئویی که ارتش رژیم صهیونیستی دیروز منتشر کرد نشان می‌داد که تانک‌های اشغالگران در حال عبور از گذرگاه رفح هستند. تل‌آویو مدعی شده که رفح آخرین سنگر حماس است! اسامه حمدان، از رهبران ارشد جنبش حماس دیروز هشدار داد که اگر تجاوز ارتش صهیونیستی در رفح ادامه پیدا کند، هیچ توافق آتش‌بسی در کار نخواهد بود.

کد خبر 6100251

دیگر خبرها

  • مدافع استقلال باید جراحی کند
  • شاید مدافع سپاهان بینی‌اش را جراحی کند
  • هیچکس با کتف جراحی شده برنگشته، هیچکس هم در 9 سال 9 مدال نگرفته است
  • عوارض خطرناک قلیان اکسیژن؛ از آسیب مغزی تا سرخوشی
  • جراحی زیر نور ماه، خواب در تابوت و تاراجِ شأن انسان/اینجا رفح است
  • عوارض خطرناک گاز خنده قلیان اکسیژن؛ از آسیب مغزی تا سرخوشی
  • چالش‌های درمانی تومورهای مغزی کودکان در ایران/ متأسفانه هنوز از رادیوتراپی با دوز اشعه‌دهی بالا استفاده می‌کنیم!
  • چالش‌های درمان رادیوتراپی در تومورهای مغزی کودکان
  • ستاره چلسی 10 روز بعد از جراحی برگشت! (عکس)
  • آسیب مغزی و فلج جوان انگلیسی در پی مصرف گاز خنده