Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-09@05:50:51 GMT

درمان تومور مغزی به روش جراحی

تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۹۹۹۴۰

درمان تومور مغزی به روش جراحی

تومور مغزی از رشد غیرطبیعی سلول‌های مغز به وجود می‌آید. این تومورها انواع مختلفی دارند که برخی از آن‌ها ماهیت سرطانی (بدخیم) و برخی از آن‌ها ماهیت غیر سرطانی (خوش‌خیم) دارند.

علاوه‌برآن تومورهای مغزی می‌توانند از رشد بی‌رویه سلول‌های مغز شروع‌شده که با آن‌ها تومورهای مغزی اولیه گفته می‌شود. درصورتی‌که سرطان در قسمت‌های دیگر بدن شروع‌شده باشد و تومورها بعد از گسترش در بدن به مغز رسیده باشند به آن‌ها تومورهای مغزی ثانویه (متاستاتیک) گفته خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همان‌طور که گفته شد سرعت رشد تومور مغزی با توجه به شرایط بالینی فرد و ماهیت تومور متفاوت است علاوه‌برآن محل قرارگیری و هسته مرکزی تومور نیز در سرعت رشد آن نقش دارد. هر چه این دامنه‌ها بزرگ‌تر شوند کرد سیستم عصبی فرد را بیشتر با اخلال مواجه می‌کنند به همین دلیل هر چه تومور بزرگ‌تر می‌شود علائم و نشانه‌های بیشتری در فرد مشاهده خواهد شد. به همین دلیل برای جلوگیری از آسیب کمتر به عصب‌های مغزی و نخاعی عمل جراحی تومور مغزی پیشنهاد می‌شود که باید این جراحی توسط جراح تومور مغزی انجام شود .

علائم و نشانه‌های تومور مغزی

علائم و نشانه‌های تومور مغزی در افراد مختلف متفاوت است و این تفاوت ناشی از اندازه محل و سرعت رشد تومور خواهد بود. علائم عمومی تومور مغزی به شرح زیر است:

تغییر در الگوی سردرد یا بیش‌ازحد طول کشیدن سردرد شبکه‌هایی که با گذر زمان بیشتر و شدیدتر می‌شود. داشتن حالت تهوع یا استفراغ بدون هیچ دلیل توجیه‌کننده‌ای به وجود آمدن مشکلات بینایی مانند دوبینی و تاری در دید یا از دست دادن دیده محیطی از دست دادن حس یا توانایی درحرکت دادن بازوها یا پاها به‌صورت تدریجی بروز مشکلاتی در حفظ تعادل و ایستادن بروز مشکلاتی در تکلم یا بیان برخی کلمات احساس خستگی به‌صورت شدید و آن‌هم بدون هیچ دلیل موجه احساس سردرگمی شدید در مسائل روزمره و عدم‌تشخیص موقعیت روزانه عدم توانایی در انجام خواسته‌های شخصی یا پیروی از دستورات ساده افراد دیگر بروز تشنج به‌خصوص اشخاصی که سابقه تشنج ندارند بروز مشکلات شنوایی

درصورتی‌که فرد با یک یا چند نشانه از علائم گفته‌شده به پزشک مراجعه کند، پزشک برای تشخیص بیشتر آزمایش‌هایی را برای فرد تجویز می‌کند. درصورتی‌که تومور در فرد از طریق آزمایش‌ها تشخیص داده شود ممکن است پزشک تصمیم به انجام عمل جراحی تومور مغزی بگیرد.

انواع تومورهای مغزی

این تومورها ممکن است درون جمجه نیز حضور پیدا کنند که در این صورت به آن‌ها تومور مغزی گفته می‌شود. تومورهای مغزی انواع گوناگونی دارند؛ به طوری که دو حدود ۱۵۰ نوع از آن‌ها شناخته شده است. اما به صورت کلی می‌توان آن‌ها را در دو دسته تومور اولیه و تومور متاستاتیک قرار داد. این دسته‌بندی در حقیقت بر اساس منشا تشکیل تومور انجام می‌شود.

تومورهای اولیه در بافت مغز آغاز به تکثیر می‌کنند و خود دسته بندی متعددی دارند. تومورهای اولیه را نیز بر اساس محل قرار گیری می‌توان به دو دسته گلیال (Glial) و غیر گلیال (Non-Glial) تقسیم بندی نمود. تومورهای گلیال در واقع از سلول‌های گلیال تکثیر شده‌اند و به این بیماری گلیومای مغز نیز می‌گویند. سلول‌های گلیا درواقع به عنوان پشتیبان سلول‌های عصبی، مغز را احاطه می‌کنند. این نوع تومورها با بافت مغز عجین شده و درون آن واقع شده‌اند. تومورهای غیر گلیالی به بافت مغز کاری ندارند و منشا آن‌ها بافت‌ها و ضمائم مغزی مانند رگ‌ها، اعصاب و غدد است.

تومورهای متاستاتیک منشا خارج از مغز دارند. گاهی بیمار دچار سرطان در بخش‌هایی از بدن شده است؛ برای مثال به سرطان سینه یا ریه مبتلا شده و تومور در آن قسمت دچار متاستاز می‌گردد. این فرآیند، می‌تواند سلول‌های غیر عادی تومور را از طریق خون به مغز منتقل کند و در آنجا تومور جدیدی ایجاد نماید. در حدود 25 درصد از بیماران مبتلا به سرطان، دچار متاستاز و ایجاد تومور متاستاتیک در مغز می‌شوند.

دسته بندی دیگری که برای انواع تومور مغزی در نظر گرفته می‌شود بر اساس شدت بیماری است و آن را به دو دسته تومور‌های خوش خیم و بدخیم تقسیم می‌کنند. تومورهای اولیه مغز می‌توانند خوش خیم یا بدخیم باشند، اما تومورهای متاستاتیک، بدخیم هستند.

جراحی تومور مغزی

یکی از اولین و مؤثرترین روش‌های برداشتن تومورها عمل جراحی است. مغز بافت پیچیده‌ای دارد به همین دلیل عمل‌های جراحی می‌تواند با روش‌های مختلف و پیچیده‌ای انجام شود. حتی در برخی موارد بیمار در زمان عمل بی‌هوش نمی‌شود پزشکان بر این عقیده‌اند که در صورت بی‌هوش نشدن بیمار آسیب کمتری به نواحی عملکردی فرد وارد می‌شود.

روش‌های مختلف جراحی تومور مغزی

همان‌طور که گفته شد شرایط تومور مغزی در افراد متفاوت است. در شرایطی خاص حتی سرطانی یا غیر سرطانی بودن تومورها به‌سختی شناسایی می‌شود. به همین دلیل روش‌های مختلفی برای درمان و جراحی تومور مغزی در دستور کار قرار می‌گیرد. در ادامه به معرفی انواع روش‌های عمل تومور مغزی خواهیم پرداخت.

بیوپسی (Biopsy)

عمل جراحی مغز به هدف برداشتن بافت تومور و بخش کوچکی از بافت اطراف آن در مغز انجام می‌شود. عمل بیوپسی یک عمل جراحی برای برداشتن بافت کوچکی از تومور به هدف انجام آزمایش‌های تخصصی‌تر است.

این عمل زمانی انجام می‌شود که دو شرط زیر اتفاق بیفتد:

بیمار کاندیدای انجام عمل جراحی تومور مغزی نباشد تومور را نتوان بدون آسیب رساندن به بخش‌های مهم مغز بیرون آورد.

بعد از انجام عمل بیوپسی پاتولوژیست میزان بدخیم بودن و شدت خطرات تومور را با استفاده از نمونه تهیه‌شده مشخص می‌کند. با استفاده از این نتایج روش‌های درمانی بسیار هدفمندتر خواهد بود.

کرانیوتومی (Craniotomy)

این روش یکی از روش‌های مؤثر برای جراحی تومور مغزی و خارج کردن آن است. در این روش بخشی از جمجمه به‌منظور دسترسی به بافت مغزی برداشته می‌شود. البته این بخش پس از اتمام جراحی مجدداً سر جای خود قرارگرفته و با جمجمه جوش می‌خورد. این روش خود به چند روش دیگر تقسیم‌بندی می‌شود که با توجه به محل قرارگیری تومور یکی از آن‌ها می‌تواند مفید باشد. این روش‌ها به شرح زیر است.

کرانیوتومی بیفرونتال توسعه‌یافته (Extended bifrontal craniotomy) : در این روش استخوان سازنده برآمدگی پیشانی بازشده و برش دقیقاً از قبل از محل رویش مو انجام خواهد شد. این روش برای جراحی تومور مغزی سخت مثل تومورهای پایه بدخیم جمجمه، تومور مننژیوم و اسیسیو نرو بلاستوما در دستور کار قرا می‌گیرد. کرانیوتومی ابرو یا کرانیوتومی سوپرا اوربیتال (supra-orbital craniotomy) : درصورتی‌که تومور در نزدیکی عصب‌های بینایی یا شریان‌های حیاتی قرارگرفته باشند از این روش عمل جراحی استفاده می‌کنند. علاوه بر آن این روش برای برداشتن تومورهای هیپوفیز نیز مؤثر است. کرانیوتومی سوراخ‌ کلید (retro-sigmoid craniotomy) : درصورتی‌که تومور در بخش مخچه باشد با استفاده از سوراخ کوچکی که در پشت گوش ایجاد می‌شود عمل جراحی تومور مغزی انجام می‌شود. این عمل برای برداشتن تومورهای مننژیم‌ و نوروم‌های آکوستیک بسیار مؤثر است. کرانیوتومی اوربیتوزیگوماتیک (Orbitozygomatic craniotomy) : هدف اصلی این عمل دسترسی به بخش‌های عمیق مغزی است. با این روش احتمال آسیب مغزی به حداقل رسیده و از دست‌کاری غیرضروری مغز جلوگیری می‌کند. از روش اوربیتوزیگوماتیک برای برداشتن تومورهای سختی مانند کریوفارنژیوم، هیپوفیز و مننژیموم می‌توان استفاده کرد. کرانیوتومی ترانس‌لابیرنتین (Translabyrinthine craniotomy) : این عمل جراحی تومور مغزی به نسبت دیگر عمل‌ها ریسک بیشتری دارد؛ چراکه در حین عمل بخشی از استخوان‌های داخلی گوش و کانال‌های نیم‌دایره‌ای گوش برای دسترسی به بافت مغزی برداشته می‌شود. برداشتن کانال‌های نیم‌دایره می‌تواند منجر به از دست دادن شنوایی فرد شود. روش ترانس اسفنوئیدال (Trans sphenoidal)

این روش نیز یکی از روش‌های جراحی تومور مغزی است و به‌صورت مخصوص برای برداشتن تومور غده هیپوفیز انجام می‌شود. برای انجام این عمل جراح سوراخی کوچک در انتهای بینی ایجاد کرده و تیغه بینی را جدا می‌کند. جراح برای داشتن دید کافی ممکن است از آندوسکوپی نیز استفاده کند. این روش مزایا خوبی به نسبت روش‌های دیگر جراحی تومور مغزی دارد. از این مزایا می‌توان به حداقل جای زخم، بهبودی سریع‌تر از جراحی سنتی و درد کمتری نسبت به جراحی سنتی اشاره کرد.

جمع‌بندی

ابتلا به تومور مغزی می‌تواند بسیار استرس‌زا باشد. خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی در علم طبابت این روزها اکثر بیماری‌ها به‌درستی و به‌صورت کامل درمان می‌شوند. یکی از روش‌های درمان تومور جراحی تومور مغزی است. در این مقاله به معرفی عوامل و علل به وجود آمدن تومور و روش‌های درمانی آن پرداختیم. به امید روزی که علم به حدی پیشرفت کند که با چشم برهم زدنی بیماری‌ها درمان شود.

 

انتهای رپرتاژ آگهی/

منبع: تابناک

کلیدواژه: متروپل آبادان طبس صندوق امانات بانک شورای حکام دهه کرامت درمان تومور مغزی رپرتاژ آگهی متروپل آبادان طبس صندوق امانات بانک شورای حکام دهه کرامت برای برداشتن تومور جراحی تومور مغزی تومورهای مغزی انجام می شود همین دلیل عمل جراحی بافت مغز روش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۹۹۹۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تبعات عدم توجه به مشکلات پزشکان در مناطق دورافتاده کشور

به گزارش خبرگزاری مهر، فرزاد پناهی، در چهل و پنجمین کنگره جامعه جراحان ایران در مرکز همایش‌های رازی، افزود: کنگره جامعه جراحان یکی از فراگیرترین و جامع‌ترین کنگره‌های علمی سراسر کشور است که به موضوعات مختلف از جمله "تروم" توجه ویژه دارد.

وی ادامه داد: مرجعیت علمی جراحان در کنگره جامعه جراحان نهفته است و در این کنگره بیش از یکهزار و پانصد نفر ثبت نام و شرکت می‌کنند که ضمن تبادل نظر در خصوص مسائل علمی به تبادل آرا و ثبت نظرات خود خواهند پرداخت.

پناهی گفت: جامعه پزشکی قصد دارد در این زمینه چاره اندیشی کند و ضمن ایجاد سامانه رسیدگی به مصدومان تروما، باید در بیمارستان‌های مرجع کشور نیز نظام ثبت و رسیدگی به این افراد راه اندازی و حاکم شود تا بدین ترتیب به لطف خداوند بالاترین بهره وری با کمترین میزان مرگ و میر را شاهد باشیم.

وی افزود: به عنوان فردی که در گذشته ریاست اورژانس کشور را بر عهده داشتم این معضل را به خوبی می‌شناسم و بدین وسیله ضمن سپاس از پرسنل اورژانس کشور، مسئولین حوزه مدیریت بیمارستانی، سازمان‌ها و ارگان‌های همکار اعلام می‌کنم که با تمهیدات آتی می‌توان وضعیت رسیدگی به مصدومان تروما را بهبود دهیم تا با کاهش پیامدهای مصدومیت حوادث ترافیکی بهترین نتیجه را داشته باشیم.

دبیر انجمن جراحان عمومی ایران گفت: بر اساس بررسی‌های انجام شده، بیشترین صدمات و تروما مربوط به قفسه سینه، شکم و جمجمه است و متأسفانه ضربات مغزی و جمجمه در موتورسواران با درصد بسیار بالایی موجب مرگ آنان می‌شود؛ طبق بررسی‌های انجام شده آسیب شدید جمجمه شایع‌ترین علت مرگ و میر موتورسیکلت سواران است و بر اساس برخی آمارها حدود ۹۰ درصد موارد مرگ موتورسواران در اثر ضربه به جمجمه بوده است.

رئیس اسبق سازمان اورژانس کشور افزود: با رعایت اصول رانندگی و استفاده از کلاه ایمنی درصد قابل توجهی از موارد مرگ بر اثر ضربه شدید به جمجمه و اندام‌های حساس قابل پیشگیری و مدیریت است.

پناهی گفت: با راه اندازی نظام مدیریت مصدومان ترومایی در کشور و همچنین نظام کنترل آسیب و خسارت بدنی که یک جراحی خاص محسوب می‌شود و در کوتاه‌ترین زمان بعد از بروز تروما کاربرد دارد، قادر خواهیم بود که بسیاری از موارد مرگ و میر را مدیریت کنیم.

وی یادآور شد: موضوع "جراحی کنترل خسارت" عنوان پانل علمی در چهل و پنجمین کنگره جامعه جراحان ایران است که بحث مبسوطی در آن ارائه خواهم کرد.

پناهی گفت: موضوع جراحی کنترل خسارت در خصوص بیمارستان‌های کوچکی که ابزارهای پیشرفته رسیدگی به فرد تروما دیده و تجهیزات پیچیده جراحی و کمک درمانی را ندارند، مطرح است. این مراکز بیمارستانی بخش مراقبت‌های ویژه و تجهیزات مناسب برای جراحی فرد ترومایی ندارند ولی با نهادینه کردن"نظام جراحی کنترل خسارت" قادر خواهند بود با ابزارهای موجود وضعیت مصدوم را پایدار کرده و در سریع‌ترین زمان ممکن نسبت به انتقال آنان به مراکز درمانی مجهزتر و نزدیک‌تر اقدام کنند.

وی با بیان اینکه خونریزی‌های داخلی عامل مهمی در تروما، سوانح و آسیب‌ها محسوب می‌شود، افزود: پایه و اساس موضوع "جراحی کنترل خسارت" همین مدیریت خونریزی داخلی و انجام اقدامات حیاتی و ضروری برای مصدومان است.

پناهی گفت: متأسفانه به دلیل نامناسب بودن توزیع نیروی انسانی کارآمد پزشکی و متخصص در سراسر کشور، همچنین ناتوانی در تأمین معیشت جامعه پزشکی مستقر در مناطق دوردست شاهد فقدان این مراکز درمانی نسبت به نیروی پزشکی تخصصی هستیم.

عضو هیأت مدیره جامعه جراحان ایران ادامه داد: پزشک مستقر در مناطق دورافتاده و کم برخوردار به دلیل پایین بودن تعرفه و حق الزحمه خود، نبود امکانات رفاهی لازم، همچنین نا توانی در تأمین هزینه‌های ایاب و ذهاب و زندگی، دچار مشکلات جدی می‌شود و همین نکته باعث کم رونق شدن استقبال برای خدمت در مناطق نیازمند خواهد شد.

وی گفت: الان حدود ۴۷۰۰ جراح عمومی در کشور داریم که به نظر می‌رسد اگر توزیع آنان مناسب باشد و تجهیزات کافی نیز در اختیار داشته باشیم، پاسخگوی نیاز مردم خواهیم بود.

پناهی افزود: اگر به رفع معضل معیشت و اقتصادی جامعه پزشکی رسیدگی نشود از تمایل‌ها به خدمت کاسته خواهد شد و در نتیجه پیامدهای زیانبار و ناگوار آن به ضرر جان و سلامت مردم کشورمان تمام می‌شود.

کد خبر 6099735 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • مدافع استقلال باید جراحی کند
  • شاید مدافع سپاهان بینی‌اش را جراحی کند
  • هیچکس با کتف جراحی شده برنگشته، هیچکس هم در 9 سال 9 مدال نگرفته است
  • جراحی زیر نور ماه، خواب در تابوت و تاراجِ شأن انسان/اینجا رفح است
  • کشف جی پی اس در مغز انسان
  • چالش‌های درمانی تومورهای مغزی کودکان در ایران/ متأسفانه هنوز از رادیوتراپی با دوز اشعه‌دهی بالا استفاده می‌کنیم!
  • چالش‌های درمان رادیوتراپی در تومورهای مغزی کودکان
  • ستاره چلسی 10 روز بعد از جراحی برگشت! (عکس)
  • تبعات عدم توجه به مشکلات پزشکان در مناطق دورافتاده کشور
  • طرح اجباری پزشکان برداشته شود